top of page

Tren ute holder langrennskurs for voksne - hver dag hele vinteren. Små grupper og tett oppfølging. Skikurs i Oslo - klassisk og skøyting på alle nivå. 

Om de små valgene


Det nye året er over en uke gammelt, hverdagen er over oss og nyttårsforsettene havner litt i bakleksa. Slik er det i alle fall for meg. Men i år fikk jeg en bok til jul som gjør at jeg gjør noen livsvarige endringer. Den er skrevet av mentaltrener Erik Bertrand Larsen og heter «Nå. Grip øyeblikket – det er alt du har.» Det fine med boken er at den får meg til å reflektere over livet mitt slik jeg lever det, og hva slags liv jeg ønsker å leve. Hva samsvarer og hva samsvarer ikke? Hva er det jeg ønsker å endre. Og hvordan gjøre endringene? Et mantra gjennom boken er at små endringer er store endringer. Det er gjerne de små valgene vi gjør hver dag, som former det livet vi lever. Står du opp en time tidligere for å få tatt en morgenøkt i svømmebassenget før du drar på kontoret, eller blir du liggende i sengen litt til? Eller for min egen del; har jeg smurt matpakke til datteren min kvelden i forveien, slik at morgenen går litt smidigere, eller utsetter jeg det? Husker jeg på å få tatt mine stretching-øvelser i lunsjen, slik at jeg har det bedre i kroppen og sover bedre om natten, eller hopper jeg over det? Er jeg oppmerksom på det barna mine sier og de signalene de sender ut, eller har jeg tankene et annet sted? Det fine med Bertrand (ja, jeg føler meg på fornavn med ham, selv om jeg aldri har truffet ham) er at han setter de små valgene inn i en kontekst som gjør dem lettere å overholde. På snedig vis fikk han meg til å formulere for meg selv de viktigste verdiene i livet mitt. Og deretter spør han: Det valget du tar – er det i samsvar med verdiene dine? Valget kan være stort eller lite. Det kan handle om hvilken karrierevei du skal velge eller hva du skal ha på brødskiven, om du skal gå inn i et parforhold eller ikke, eller om du skal se på TV eller lese en bok. Poenget er at en bevissthet omkring verdiene dine gjør det lettere å ta de riktige valgene. Altså de valgene som gir deg det livet du egentlig ønsker å forfølge. Slik fikk Betrand meg til å finne mine egne verdier:

  1. Sett opp en liste over de 16 viktigste verdiene i livet ditt. Betrand fortalte om et seminar han holdt hvor han hadde gitt seminardeltakerne denne oppgaven. Seksten verdier var da svært så mange, men etterhvert som de begynte å skrive kom det opp en lang rekke. Mange av disse verdiene gikk igjen: Selv shoppet jeg litt rundt i denne listen over verdier, men formulerte også mine egne. I tillegg utdypet jeg noen ganger hva jeg mente med for eksempel «tilstedeværelse» og med «kjærlighet» Forsøk å gjør det samme med slike store og vage begreper. Selv forsøkte jeg å være ganske uambisiøs, for da gikk ble det hele mer spontant og mer direkte. Gjør det samme før du leser videre. Finn din liste over de 16 viktigste verdien i livet ditt. Gjør det nå!

  2. Dette punktet er ganske enkelt – stryk 3 av punktene! Det burde kunne gå greit. Kom igjen.

  3. Dette punktet er litt værre: Stryk 5 punkter til! Jeg føler med deg om du begynner å svette litt nå. Men du greier det – det er klart!

  4. Nå begynner vanskelighetgraden å skru seg til. Du skal stryke 3 punkter til! Jeg vet det er ubehagelig. Selv synes jeg det var direkte vondt. Fortsett å stryke til du kun har 3 verdier igjen.

Øvelsen er effektfull. Det å begynne med 16 verdier for så å stryke dem til du kommer til 3, gir en helt annen effekt enn om du ble bedt om å skrive de tre viktigste verdiene med èn gang. Jeg fikk i alle fall en mye sterkere tilknytning og forståelse over de viktigste verdiene i livet mitt. Og planen min er å bruke dem langt mer aktivt for å treffe riktige valg, enn jeg tidligere har vært i stand til. I morgen skal jeg skrive om mine topp 4 (jeg greide ikke å stryke så langt at jeg kom til topp 3).

Comments


Nyeste innlegg

bottom of page